Ketika 2 Sahabat Mencemooh Musuh Pada Perang Shiffin, Ini Respon Nabi SAW

662 views

Inilah indahnya islam. Islam melarang mencemooh, mengumpat, caci maki serta sumpah serapah kepada siapapun.

Allah berfirman;

وَقُل لِّعِبَادِي يَقُولُوا الَّتِي هِيَ أَحْسَنُ ۚ إِنَّ الشَّيْطَانَ يَنزَغُ بَيْنَهُمْ ۚ إِنَّ الشَّيْطَانَ كَانَ لِلْإِنسَانِ عَدُوًّا مُّبِينًا

“Dan katakanlah kepada hamha-hamba-Ku: ‘Hendaklah mereka mengucapkan perkataan yang lebih baik (benar). Sesungguhnya syaitan itu menimbulkan perselisihan di antara mereka. Sesungguhnya syaitan itu adalah musuh yang nyata bagi manusia.’” (Qs al-Isra [17] : 53)

Ada dua orang pengikut sayyidina ali. Namanya Hujur bin Adi dan Amru bin Hamaq. Pada Saat perang Shiffin, kedua orang ini mengucapkan kata-kata hinaan kepada pasukan Suriah. Sayyidina Ali mendengar itu, kemudian Sayyidina Ali memberi pesan supaya tidak mencaci dan mengucap kata-kata tidak sopan pada musuh.

Nabi bersabda, “Seorang mukmin bukanlah mengumpat, pengutuk, berkata keji atau berkata busuk.” (HR Bukhari dan Al-Hakim)

Kedua sahabat itu memberikan pembelaan, “Bukankah kita berada di atas kebenaran? Bukankah pasukan Suriah (pengikut Muawiyah) berada dalam kesesatan?”

Loading...

“Kalian benar, tapi saya tidak suka kalian mencemooh mereka. Lebih baik jika kalian mendoakan kebaikan untuk mereka, dan katakanlah, “Ya Allah! Selamatkan darah kami dan darah mereka.
Damaikan kami dengan mereka, dan pimpinlah mereka keluar dari kesesatan sehingga setiap orang yang tidak mengetahui kebenaran akan mengetahuinya. Dan orang yang cenderung pada kedurhakaan dan pembangkangan mampu berpaling darinya.”

Allah berfirman,

لَّا يُحِبُّ اللَّهُ الْجَهْرَ بِالسُّوءِ مِنَ الْقَوْلِ إِلَّا مَن ظُلِمَ ۚ وَكَانَ اللَّهُ سَمِيعًا عَلِيمًا

“Allah tidak menyukai ucapan buruk, (yang diucapkan) dengan terus terang kecuali oleh orang yang dianiaya. Allah adalah Maha Mendengar lagi Maha Mengetahui.” (Qs an-Nisa` [4] 148).

Jadi, siapaun orangnya walupun dia adalah orang yang dijalan salah janganlah mencaci maki mereka lebih baik doakan agar lekas bertaubat.

Tags: #Caci Maki #Perang Siffin #Sahabat Nabi